Fretka vs autobus
Zaslán uživatelem/kou: Yasmin (IP)
Datum: 2004-01-15, 08:55
Chci se zeptat všech jaké máte zkušenosti s cestováním busama. A to jak třeba jen městskou v Praze nebo i dálkově..
Zajímá mě totiž jestli kupujete pro freťulky jízdenku když jedete městskou. A nebo když cestujete někam dál autobusem tak jak to řešíte s přepravou..
Chci si freťulku pořídit, ale hodně cestuju hlavně Praha-Vary, tak bych chtěla vědět jak bych to měla pak řešit..
Díky Yasmin
ces+let+
Celkem upraveno 7×. Poslední úprava: martina dne 15.06. v 02:00. |
|
Re: Fretka vs autobus
Zaslán uživatelem/kou: Erin (IP)
Datum: 2004-01-15, 09:26
Vozím fretičky v kočičí přenosce a neplatím za ni, mám ji na klíně. (městská příp. Praha - Česká Lípa). Kupodivu zatím bez problémů, lidé spíš koukají jakou mám divnou kočičku. To ji pak vyndám, nechám pohladit a vychvaluji, dokonce ani rošťárny nezamlčuji a kupodivu zatím s kladným ohlasem.
Celkem upraveno 3×. Poslední úprava: martina dne 15.06. v 01:25. |
|
Zaslán uživatelem/kou: Tomáš (IP)
Datum: 2004-01-15, 09:27
Co se týče jízdenek upravují to přepravní řády a tam je většinou napsáno, že zvíře musí být v přepravce s pevným dnem atd. A pokud je ta přepravka do určitých rozměrů, neplatí se nic. Ale ty rozměry nevím...
Co se týče cestování, my jezdíme s mašima tchoříkama i docela daleko a z 90% cestu prospí. Asi se jim líbí pohupování při jízdě.:o) Ale je fakt, že to jsou zkušenosti s autem. |
|
Zaslán uživatelem/kou: Lee (IP)
Datum: 2004-01-15, 10:42
Já jezdím dost pravidelně Praha - Brno (2,5 hodiny bus). Cvokie hrabe prvních pět minut (stopováno) a pak spí. Probudí se pravidelně deset minut před výstupem. Metrem cestuje nerada, takže jí většinou vyndavám na klín... V autě spí úplně v pohodě. Nikdy jsem za ní nic neplatila - ani za fretku ani za přepravku (a ani nehodlám, je to takový pišišvor maličký!) |
|
Datum: 2004-01-15, 11:03
To Lee: to sem přesně potřebovala slyšet.. =o) Páč u mě by ta cesta trvala 2 hodiny a nebyla sem si jistá jestli by to tak dlouho fretka vydržela..
A přenosky pro freťule stačí malé? |
|
Zaslán uživatelem/kou: Markéta (IP)
Datum: 2004-01-15, 11:19
Lepší je přenoska pro kočky, není tam tak natěsno. Já s Vendelem cestovala 2 roky Praha - Šumava. Platila jsem jako za zavazadlo nebo nic. Jen jednou po mně chtěl cizí autobusák zaplatit poloviční, ale uhádala jsem to - zvíře je ve schráně, která nepřesahuje platné rozměry. Horší bylo, že svému okolí smrděl.
Jo a co se týče chování při cestování, u nás to bylo horší. Po nacpání do přenosky sice nezvracel, ale dávil se a kašlal - neuróza. V buse nespal prakticky vůbec, neustále škrabal a lomozil, jen si občas na 5 minut zdříml, aby odpočinul.
Byló to těžké i pro mě, neb jsem nikdy nemohla vědět, kdy nás vyvedou a vyhodí :o))))) |
|
Datum: 2004-01-15, 11:59
A jak to ty lidi brali? to ja bych se bála aby si mi v té přepravce ze strachu neodskočila na velkou =o) |
|
Zaslán uživatelem/kou: Iveta (IP)
Datum: 2004-01-15, 12:33
Myslím si, že je to jako s ostatními zvířaty. Některá v dopravních prostředcích trpí, jiným je to fuk a celou cestu prospí. Míša je v autobusu a metru zvědavej protože v nich jezdí málo. Na chalupu jezdíme autem a cesta (Praha - Chlum pod Kletí neboli Blanský les) je docela v pohodě, občas chce se mnou řídit protože je na to zvykly z Prahy, kde ho vozím na klíně, když s ním jedu sama.Je ale pravda, že má na zadním sedadle kočkolit. |
|
Zaslán uživatelem/kou: Jana G. (IP)
Datum: 2004-01-15, 13:15
S freťulí jsem jednou cestovala busem asi 1,5 hodiny, měla jsem ji strčenou v mojí v plátěné kabelce se zipem celkem malých rozměrů (asi tak 30x30 cm), uvnitř měla svůj kousek deky a mou peněženku. Cestou na autobus vykukovala dírkou v pootevřeném zipu, v busu se uvelebila v dečce a celou dobu spala. Po vystoupení jsem ji na chvilku vytáhla, vyčůrala se do trávy, zalezla zpátky a pokračovala ve spaní až na místo určení. Takže - byla v těsném, známém prostoru a neměla žádný problém. |
|
Zaslán uživatelem/kou: MajaZ (IP)
Datum: 2004-01-15, 13:20
Nas tchor zvlada cestu Bratislava-Poprad uplne v pohode (4-5 h), celu ju prespi a este sa mi nestalo, aby sa vycural do prepravky. Chodime sice autom, ale ani v autobuse nemal problem. Dokonca aj tatranska elektricka sa mu celkom pacila...;-))) |
|
Zaslán uživatelem/kou: Lee (IP)
Datum: 2004-01-15, 21:11
S tim curanim je to problem, když jsem ještě neměla přepravku a vozila jí v tašce přes rameno, kde měla pelíšek, jednou to nevydržela a pelíšek se musel prát... Já mám tu výhodu, že mám docela velkou přepravku - kočičí, a malou fretku, takže se tam pohodlně vejde pelíšek i záchůdek s kočkolitem... Naprosto ideální...Akorát lidi občas mají problém, že škrabe a hlomozí, i když to spíš ve škole, v buse to zanikne. Zrovna dnes jsme jely, a problém nastala - šofér se bál zvířat, ale posadili mě dozadu a nechal si vysvětlit, že určitě z přepravky neuteče:-) |
|
Zaslán uživatelem/kou: Jana (IP)
Datum: 2004-01-15, 21:53
S fretkou jsem pravidelne jezdila 2x tydne vlakem - 2 hod a pak jeste autobusem.Oboji zvladala pefektne.Ve vlaku si nejdriv v kupe vsechno ocuchala (pokud jsme tam byli zacatku sami) pak se stocila ke me na svetr a spala.Prepravku jsem na ni nemela,nosila jsem ji v batohu,na ten byla zvykla a spala v nem nekdy i doma.Se zachodem jsem to ve vlaku resila tak,ze kdyz se vzbudila (nekdy jsem ji i vzbudila sama tak uprostred cesty),tak jsem sebrala batoh s fretkou a sla jsem na WC,tam jsem tchorika pustila,ona udelala hovinko i louzicku,to jsem utrela a sli jsme zpatky.Brzy se na to naucila.
Kdyz jsem nastupovala do autobusu,tak se schovala do batohu nez jsem zaplatila,takze o ni nikdo ani nevedel.Neplatila jsem za ni nikdy nic.
Jen bacha na prdiky - me se jednou stalo,ze fretka pustila nejaky super koncentrovany prdik v plne obsazenem kupe :o)) |
|
Zaslán uživatelem/kou: Markéta (IP)
Datum: 2004-01-15, 22:08
Yasmin - lidi to brali různě, ale nikdy mi nikdo nic nevyčetl. Buď radostně strkali prstíky skrz mříže, přestože byli upozorněni, že dojdou úhony, nebo koukali jak sto čertů a odtahovali se. VŽDY jsem měla místenku, aby mě nemohli přesazovat (to udělal jen jednou autobusák, kterej po 3 měsících statečného dýchání tchořecích výparů, prosil, abych si sedla jinam, dozadu, že se tam nedá dejchat:-))
Co se vylučování týče - Vendelín se pokaždé počůral i pokakal, ale protože je čistotný a měl v přenosce tlustý, starý ručník a horu ubrousků, vždycky po sobě "uklidil", tj. shrabal ubrousky na určené postižené místo v rohu přenosky a utemoval na to ten ručník, takže to nesmrdělo. |
|
Datum: 2004-01-16, 08:11
Díky všem za odpovědi =o) alespoň trošku vim jak se na to připravit.. Sice každá fretka je "original" ale určitě se to moc neliší, takže ještě uvidim až budu poprvé cestovat.. Docela se teď těšim, hlavně ale na to až si tu malou Piškvorku pořídim =o)
Sice napřed musim najít bydleníčko pro sebe, ale počítám, že tak nějaké jarní mláďátko si už budu moc pořídit.. =o-
dotaz+cest+
Celkem upraveno 3×. Poslední úprava: martina dne 08.06. v 10:42. |
|
Zaslán uživatelem/kou: Yanilishka (IP)
Datum: 2009-12-03, 10:45
Ahoj jsem tady nová a freťuli se teprve chystám pořídit, zatím načítám všechny možné informace a připravuju se na příchod tchoříka:) Z cestování mám ale vážně strach - jezdím na víkend k rodičům, tzn. 2 hodiny v buse tam a zpět. Vážně se bojím, co budu dělat, když fretka v přepravce pujde na záchod nebo začne "foukat". Do záchodku bych asi dala kombinaci tohohle : [ www.obchudekumajdy.cz]
a tohohle: [ www.obchudekumajdy.cz]
takže kdyby se tam fretka vyčůrala nebo vykadila snad by to během jízdy nesmrdělo. Co ale dělat s prdíky nebo s tím, že se vyleká a pustí pižmo? Ze zkušenosti vím, jak řidiči dokážou být neskonale vlídní a vstřícní, takže bych se vůbec nedivila, kdyby mě po takovéhle "akci" vysadili někde uprostřed lesa. Dá se tomu nějak předcházet? Nebo myslíte, že si to maluju moc černě? Nikdy jsem žádné zvíře busem nepřevážela (vlastně jednou rybičky:) a popravdě ani osobně neznám nikoho s fretkou, tak nevím, jak moc umí smrdět. Což o to, já to snesu (zkušenosti s nemocnými kočkami a uprděným psem mě vycvičily), ale nevím, jak bych snášela hromadné spílaní pasažérů. |
|
Zaslán uživatelem/kou: martina (IP)
Datum: 2009-12-03, 11:41
maluješ si to moc černě :o) fretky obecně snáší cestování velmi dobře, většinou spí. dvě hodiny jsou naprosto v pohodě.
ideální je, když se ti fretka vyprázdní před cestou, ale i v přepravce to není problém, kočlolit většinu pachu pohltí, resp. v pachu ostatních cestujících se to ztratí.
a pušince jsou výjimečné, stát se to někdy může, ale určitě ne každou cestu.
pach zvířete jako takového není o nic větší, resp. podstatně menší než ze psa,
jediný problém, který bych viděla, jsou PŘEDSUDKY a LIDI - když bude řidič blb (na toho můžeš narazit kdekoli), může ti cestování znepříjemnit. |
|
Datum: 2009-12-03, 12:16
Moc děkuju za uklidnění. Někdo tady psal, že si řidič stěžoval, že se v tom puchu nedá sedět. Ja si taky představuju, že to pušení nebude o moc horší než takové kocouří prkání (a jakože toho jsem si užila habaděj a dalo se to vydržet). Taky si myslím, že když budu fretce 2x denně kydat a budu ji udržovat v čistotě nemůže moc smrdět - obzvlášť, když plánuju holčičku (i když o období hárání si nedělám iluze). Jenom doufám, že to cestování dvakrát týdně budem nějak zvládat - nerada bych ji pres víkend nechávala na privátě samotnou. Jídlo a pití by se asi dalo vyřešit nějakým dávkovačem, ale byla by sama v kleci a za dva dny by ji asi pěkně zaneřádila. Ještě jednou díky!!! Já plaším a to ji ještě ani nemám :) |
|
Zaslán uživatelem/kou: Rynn (IP)
Datum: 2009-12-03, 12:43
Yanilishka- tak to pušení dokáže bejt u nich hrozný, mluvim teda o vypuštění žlázek. Jeden náš freťák to dokáže tak, že když to udělá v autě, je všem z toho špatně (a to jsme fakt už zvyklí), bolí nás z toho hlava, případně nastoupí i migréna... ale to je ten uzavřenej prostor.
Jinak ty předsudky jsou vážně častý... blbci jsou všude, bohužel... |
|
Zaslán uživatelem/kou: Erin (IP)
Datum: 2009-12-03, 12:59
Nosím přenosku s fretkou v plátěné tašce. Když vezeš jen přenosku, lidé do ní koukají a pokud někdo pozná náhodou fretku, tak zápachem omdlí.Kdybys vezla říjného kocoura, bude koukat, kde je ten bezdomovec. |
|
Datum: 2009-12-03, 13:06
Jéžiš, tak to doufám, že to nějak zmáknem. Třeba to bude v buse zvladat a nebude mít tendence vypouštět žlázky, protože to fakt netuším, co bych dělala, jestli je to takový puch. Doma to vytřu/vyvětrám, ale co ty nové autobusy, kde nejsou okna, jenom klimoška, která to hezky rovnoměrně roznese po celém buse, ať se pasažéři pěkně podělí?! Začínám být na vážkách, jestli freťuli pořizovat, když může být při cstování takový problém. Navíc u nás by to cestování bylo fakt časté. Jéžiš já nevim, moc bych ji chtěla :( |
|
Zaslán uživatelem/kou: kočkodan a Fífa (IP)
Datum: 2009-12-03, 13:10
Vozíme tři fretky docela pravidelně dvakrát týdně. V přepravce. Ale ne autobusem, nýbrž vlakem.
Do přepravky stelivo nedáváme, jen ručníky. Fretky přemlouváme před odjezdem, aby se došly vykadit, dokonce na ten povel už i slyší:D Dvě hodiny to zvládnou, ale někdy se některé zachce (obzvlášť, pokud je nějaký problém a jedeme déle) a urputně lomcuje mříží. Inteligentně se naučila vykadit v umývárce - vystelu tam do rohu mnoho papírových ubrousků, fretka se vykadí, já to seberu a vedle na záchodě spláchnu.
Pšoukla si za dva a půl roku převážení asi třikrát. Ve vlaku je výhoda, že to odnese jen jedno kupíčko:) A že jí můžu ještě po cestě umýt zadek a opšouklý ručník schovat někam do igelitky. Pak můžeme ještě vesele do tramvaje.
Fífa a Šelmy a Donald |
|
Zaslán uživatelem/kou: Rynn (IP)
Datum: 2009-12-03, 13:18
Yanilishka, neboj se toho. U nás prděj hlavně kluci, holky úplně minimálně. Kluci prostě jen tak a občas, třeba 2x do měsíce, akorát jeden právě puší furt, hlavně teda, když je spokojenej a mazlí se....
Freťák mi pušnul jednou v tramvaji v přepravce, když jsme jeli na veterinu. Docela to šlo, nikdo se na nás blbě nekoukal, ale ono to zůstalo hlavně v přepravce, pak byl problém po otevření teda :) |
|
Datum: 2009-12-03, 13:19
Já se popravdě toho kadění až tak nebojím. Dokážu si představit, že hovínko chňapnu do sáčku a zabalím, aby neropouštělo, ale z vypouštění žlázek mám strach - vlak v mém případě nepřichází v úvahu, takže odpadá i mytí zadku. Děkuju všem za rady:) Uf, je to dilema. |
|
Zaslán uživatelem/kou: martina (IP)
Datum: 2009-12-03, 13:24
Yanilishka,
1. fakt padám do mdlob úžasem, že se najde taky občas někdo, kdo si zodpovědně zjišťuje potřebné info PŘED koupí zvířete, ani nevíš, jakou jsi udělala radost mnohým z nás ;o)
2. z cestovaní opravdu nemusíš mít obavy, tzv. pušince (= vypuštění obsahu pachových žláz) nepatří u většiny fretek k běžně nebo dokonce denně provozovaným aktivitám. jsou i takoví majitelé, kteří NETUŠÍ, jak to je cítit :o)
pach zvířete jako takového není nijak zvláštní, wc se dá řešit různě (viz ručníky, já mám v přepravce záchůdek se stelivem, kam kluci běžně chodí.)
a ideální se mi zdá přepravka skrytá pohledům ostatních v tašce, protože opravdu největší problém jsou předsudky. fretka stejně většinou spí, zejména když bude mít tmu, vůbec jí to nevadí.
takže dál pátrej po případných úskalích soužití s fretkou - šelmou, ale myšlenku na její pořízení rozhodně nemusíš opouštět kvůli cestování dvakrát týdně busem.
naopak - jen víc tak "uvědomělých" fretkařů :o) |
|
Zaslán uživatelem/kou: amonnia (IP)
Datum: 2009-12-03, 13:35
martina napsal/a:
-------------------------------------------------------
> 2. z cestovaní opravdu nemusíš mít obavy, tzv.
> pušince (= vypuštění obsahu pachových žláz)
> nepatří u většiny fretek k běžně nebo dokonce
> denně provozovaným aktivitám. jsou i takoví
> majitelé, kteří NETUŠÍ, jak to je cítit :o)
A nebo se dá zamaskovat na záchodky ve vlaku ;) (posledně jel F14 vlakem na Moravu a těsně před vystoupením si jedna z holek pušla).
 Valmez 2001 [ www.youtube.com] Heyday by Mic Christopher
 |
|
Datum: 2009-12-03, 13:42
Oóóó děkuju za uznání :))) Ne vážně, se zvířaty mám myslím hodně zkušeností a vím, že se člověk prostě připravit musí. Jsou to cítící tvorové a metodu pokusu a omylu si prostě nezaslouží. Já myslím, že u fretky jsem snad už vychytala všechno - členové domácnosti na privátě i u rodičů souhlasí a nevadí jim to a to jsem nic nezatajovala. U rodičů je pes, který neublížil ani morčeti, když se do něj pustilo a je zvyklý na kočky, jiné psy i malé děti a nikdy na nikoho nevyjel, jen útrpně kňučí. Taky jsou tam dvě starší kočky, které se asi před dováděním fretky zdekují k našim do ložnice a pak mladá asi půlroční hyperaktivní kočka, která nás naučila neumisťovat do dosahu vázy, knížky, květináče ani těžší předměty. Popravdě u nás byl vždycky nějaký raubíř, takže i vánoční stromek máme kromě do stojanu ještě upevněný strunou do stropu, protože jinak by byly baňky všude. Jediné s čím nemám zkušenost je právě to cestování se zvířetem v buse, ale jestli to prkání nebývá tak časté, tak to asi risknu a kdyby se moje holka projevila jako výjiměčně smrdící, tak prostě jakmile, to bude možné, omezím cesty k rodičům a když už tam pojedu, seženu na víkend nějaké hlídaní, byť placené. V Brně by se mi to snad mohlo podařit.
Celkem upraveno 1×. Poslední úprava: Yanilishka dne 03.12. v 13:59. |
|
Zaslán uživatelem/kou: majda (IP)
Datum: 2009-12-03, 14:32
Jo tak přesně z tohohle mám taky docela hrůzu..že budu nucená jet někam s klukama MHD a oni se rozhodnout zasmradit. Panáčkové to umí třeba i u mazlení, Kryštůfek to dělal když šel na záchod. Jednou se mu to podařilo v autě když jsme jeli z Jablonce...tak to byla fakt síla, Petr se málem pozvracel a zbytek cesty jsme jeli se staženejma okýnkama.... |
|
Zaslán uživatelem/kou: Zana (IP)
Datum: 2009-12-03, 14:37
Já bych se toho cestování fakt tak neděsila :o))
ale k té druhé variantě - my naše 4 smráďata necháváme občas v létě o víkendech samotné (mají velkou čtyřpatrovou klec, ale dřív byla Stickynka sama v kleci normální-hlodavčí, a taky v pohodě) a úplně v klidu to vydrží. Stačí vědět kolik granulí sní za den a dát odpovídající dávku do klece (dávkovač nepotřebuješ - fretky si dávkují samy, nesežerou toho víc než normálně jen proto že můžou, v tom jsou mnohem chytřejší než třeba psi :o)), já pro jistotu dávám baterii 4 velkých (0,5l) napáječek (to že je smráďat tolik, ale určo bych dala minimálně 2 i samotné fretce, co kdyby jedna napáječka spadla nebo tak - občas se to stane) no a hlavně se přesvědčit že na ně přes den nesvítí sluníčko aby se nepřehřívaly (zatáhnout žaluzky a v létě jsme jim v těch vedrech nechávali v místnosti mírně puštěný větrák - ale náš jižní panelákový byt je fakt tepelný extrém) a v zimě pozor na průvan. Dát dost pelíšků a hadříků na zachumlání a doufat že se freťule moc neurazí, že sis je ji dovolila tam nechat. Naše takhle v klídku a pohodě, bez nějakých viditelných traumat, přežijou od pátku odpoledne do neděle - ne samozřejmě každý týden, ale v létě tak jednou do měsíce jo. no a jen musíš počítat s tím, že pak to milém tchořovi musíš náležitě vynahradit, aby sis ho usmířila a aby vybil tu energii z třídenního spánku :o))) Naši jsou pak k neutahání a celý večer se dožadují na střídačku mazlení.
klíčové je samozřejmě zabezpečit klec a základní potřeby - pozor, některé klece se fretky naučí otvírat, když takhle jedeme na dýl tak vždycky dáváme na dvířka pojistku!!!
Takže - ani nechávat ji občas o víkendu samotnou není vážně tak hrozný problém, i když lepší je samozřejmě spíš ji vzít s sebou (jak pro fretku tak pro tvé nervy - to bych mohla vyprávět!) hodně štěstí při pořizování!!! :o)
(mimochodem - nepřemýšlela jsi o fretce z útulku? tam bys měla větší šanci vedět jak snáší cesty a jak moc často používá pušení, ptže u mláďat fakt nevíš do jaké povahy ti vyroste)
 |
|
Zaslán uživatelem/kou: Kuklynka (IP)
Datum: 2009-12-03, 16:13
majdo, cestu autem se staženýma okýnkama, nosy ven, ruku na ústa jsme si užili taky. horší že to bylo v zimě :-D |
|
Zaslán uživatelem/kou: amonnia (IP)
Datum: 2009-12-03, 17:12
noco .. tak se stáhnout okýnka a je to. Si alespoň vyfoukáte hlavy.
Nám se to v zimě taky podařilo. To jsme zrovna vezli mamku, která naštěstí byla nachlazená a měla ucpaný nos.
BTW ve vlaku se mi to stalo, že mi zapušila jedna z holek a to teda chvíli cestovaly mimo kupé než se to vyvětralo ;-)
 Valmez 2001 [ www.youtube.com] Heyday by Mic Christopher
 |
|
Litujeme, ale pouze registrovaní uživatelé mohou zasílat příspěvky.
|