Re: opět jinozvířecí vsuvka
Zaslán uživatelem/kou: martina (IP)
Datum: 2010-07-06, 17:19
fakt, jo?? chmmm, tak pak teda nevím, proč se nervuju s těma mejma čuňatama.
vyměním tři skvělé, mazlivé a nekousavé fretky za jednoho kocoura, pohlaví, barva ani věk nerozhoduje.
zn.: přidám osm záchodků, prakticky nepoužité, jako nové.
p.s. jeden záchodek si nechám a hodím ho do patra. schválně!
p.p.s. pro šťouraly - pohlaví nerozhoduje byl fór. |
|
Zaslán uživatelem/kou: Aniii (IP)
Datum: 2010-07-12, 10:21
Ahoj,mám takový dotaz ohledně odchytu psů-u nás na sídlišti je rodina se psem,útěkářem,jehož útěky NIKDY neřeší,aneb on se vrátí. pes běhá všude,štěká a skáče na všechny,zvláště na děti a na mne(asi cítí Žofku a po několika setkáních s ním ji už vůbec neberu ven v okolí domu)...v podstatě jsme se shodli se sousedy,že tyranizuje celé okolí. možná si chce hrát,ale ani pejskaři si tím nejsou jistí. už dlouho zvažuji,že zavolám policii,mám v tom i podporu sousedů. chtěla jsem se zeptat,nevíte někdo,jak takový odchyt probíhá,případě jak se to řeší. a také zda máme vůbec šanci na nějaké řešení. díky |
|
Zaslán uživatelem/kou: Žabka (IP)
Datum: 2010-07-12, 10:26
Pokud běhá venku pes bez dozoru, tak zavolat městskou policii nebo útulek, tak jako tak ho bude chytat odchytovka, je to jejich povinnost. Odvezou ho do útulku, a pak budou po majitelích chtít zaplatit odchyt a ubytování psa v útulku, pokud to majitelé zaplatí, tak jim ho vrátí a oni ho pravděpodobně po pár dnech zase nechají volně. Pokud ho nebudou hledat, pes pravděpodobně zůstane v útulku (zvlášť pokud není čipovaný a pod.). |
|
Zaslán uživatelem/kou: majda (IP)
Datum: 2010-07-12, 11:07
Aniie, šanci máte určitě, u nás takhle pobíhá sousedky 60 kilový mastif, běhá po chodnících, přes silnici, několikrát jsem se snažila jí donutit, ať si zavírá vrata....bez úspěchu..nakonec jsme kvůli tomu byli na obecním úřadě, tam nám řekli, že jednak máme napsat stížnost, že si jí pozvou na přestupkovou komisi a jednak že když ho uvidíme venku, že máme okamžitě volat policii. Na policii jsme se ptali,jestli přijedou - řekli že okamžitě, že po pár případech, kdy pes pokousal malý dítě tohle není sranda... |
|
Datum: 2010-07-12, 17:26
Tohle se objevilo na [ www.facebook.com] na stránkách OS Toulavé tlapky. Myslím, že to platí nejen pro kočky a psy, ale situace začíná být na pováženou i co se týká fretek. Každý druhý zákazník, který si ke mě přijde osobně vyzvednout zboží se mě ptá, jestli nevím, kdo by chtěl freťě, že je nemůže udat a že je dá do zverimexu. A to je přece to, proti čemu bojujeme, nebo se aspoň snažíme. Takže apeluji na všechny, kdo přemýšlí o tom mít mláďata, ať už z důvodu toho, že jednou by ty mladý prostě od svojí fretky chtěl, nebo si občas někdo naivní myslí, že na tom zbohatne - rozmyslete si to prosím pořádně, ať vaše freťátka neskončí v akvárku ve zveráči :-(
Vážení milovníci zvířat.
Chceme Vám prezentovat současnou situaci opuštěných zvířat nejen v ČR, která se za poslení dobu stala naprosto nezvladatelnou. Naše sdružení Toulavé Tlapky je jenom malý ostrůvek pomoci, který tvoří spolu s ostatními útulky a depozity v ČR síť lidí - milovníků zvířat, kteří se snaží pomáhat v maximální míře týraným a opuštěným zvířatům. Rok od roku je situace horší. Co se týče financí - vzhledme ke krizi, politické situaci, v současné době léta a podobně, nejsou finance vůbec. Například celá naše činnost je dotována výhradně drobnými dárci z řad milovníků zvířat. Fungujeme bez státních dotací, bez dotací měst a obcí a bez firemních sponzorů. Veterinární péče + základní nakrmení pro jednu zdravou novou kočku vychází okolo 3500 Kč, u pejska je to až o dva tisíce navíc. Nemluvě o léčbě. Co se týče kapacit, naše depozita jsou soukromá bydliště dobrovolníků, občanská sdružení většinou nemají svůj útulek. I útulky, které však prostory mají pro psy i kočky vybudované, jsou nyní plní. Zvířata si nikdo nebere, je léto, je krize, lidé skutečně nemají peníze. Nemají čas. Zvířata končí v útulcích, utrácí se o sto šest! Po ulicích se potuluje kvanta nemocných koček. Na vesnicích se vesele množí koťata a štěňata. Bohatší lidé nakupují čistokrevná zvířata za drahé peníze. Některá z nich dokonce už také končí v útulku. Útulky nestíhají, jedna kauza týrání za druhou. Zoufalé prosby lidí odmítáme denně. Denně volají desítky lidí o pomoc - alergie na zvíře, stěhování, někde někdo zvíře týrá, někdo umřel, někde je opuštěné zvíře a podobně. Zvířata, která odmítneme, posíláme rovnou na smrt! Lidé se snaží volat kam to jde. Sem tam se velmi akutní prosby někde uchytí, většinou však ne. Všechny útulky hlásí stop stav, soukromá depozita též. Útulky jsou plná nemocných zvířat, jejichž lečba trvá dlouho a nikdo je nechce! Národ kašle na příspěvky, nikdo není ochoten koupit ani pytlík krmení, posílat peníze na účty. Všichni se stále ohánějí že mají strach, "jak" budou finance "využity". Zoufalá situace vede jednotlivé organizace k tlaku a začínají se navzájem pomlouvat ve snaze utržit pro sebe ten největší kus "žvance", aby zachránili krky vlastních zvířat!
V Kutné hoře již veterinář v útulku navrhl utrácení psů po tříměsíční lhůtě pobytu. Zatím se proti tomu zvedla vlna nesouhlasu, ale je otázkou, kdy se tyto názory začnou objevovat i jinde a kdy se to začne praktikovat jako nyní na Slovensku! Víte vůbec, kam přicházejí odchycené kočky z obcí, které nemají v okolí útulky pro kočky? Utrácejí se, vypouštějí do lesů. Občas se k nám taková kočka dostane, jsou to kostry vyhozené po lesích, nemohou ani sami jíst, vysílené panelákové kočky v přírodě zoufalé. Lidé psi uvazují u popelnic, když má pes čip, majitel se ho jen tak nezbaví tak ho prostě zabije. LIDI SEBERTE SE! VZPAMATUJTE SE! COPAK TOHLE SE DÁ VYDRŽET? Všichni se tady řítíme do průseru obrovských rozměrů. My nyní už vyloženě řveme o pomoc, denně žebráme jak socky každou konzervu. A ne jednom pro sebe. V zoufalé akutní krizi je nyní Lukavický i Žimský útulek. Naši kamarádi co vždycky vzali ochotně každého pejska, bylo místo. Nyní prosí o místo oni nás. 40, 60, 90, 150 psů v útulcích je běžný normál. Snažili jsme se rozdělit poslední várku mosteckých psů do útulků, všichni odmítli, nakonec jsme se zařídili po svém a pejsky jsme si nechali natrvalo. Ale co dál? Kam přijdou ostatní zvířata? My už máme 80 koček, 13 psů a víc skutečně neutáhnem. Ano, můžeme vyplnit všechny kouty svých bytů až po strop, ale kdo se o ně postará? Kdo je bude živit? POMOZTE PROSÍM! POMOZTE ZA NÁS ZA VŠECHNY!
Jen se podívejte na ty fotky, copak je to málo? Tohle je zoufalství, sotva se vyřeší jedna kauza, zvířata se ještě nestihnou umístit a už je tady další. POMOC! Voláme všichni sborově o pomoc všechny z Vás, kteří toto čtete! Lidi prosíme Vás snažně, PŘESTAŇTE MNOŽIT NEUSTÁLE KOČKY A PSY! Kastrujte a kastrujte! Kastrujte opuštěné kočky, křížence, i co nejsou Vaše a někde se potulují a vy je krmíte. Přemlouvejte sousedy. Tohle opravdu dál nejde! Berte si zvířata z útulků, posílejte hlavně peníze! Noste krmení, noste letáčky a pomáhejte fyzicky. Hledejte další lidi. Tohle opravdu není legrace, tohle není situace klidu a míru a veselých zvířátek. Tady se začíná dít HODNĚ ZLE! Zatím co lidé se drží nahoře, zvířatům začíná peklo, beznaděj, umírání. Na Slovensku jsou KS kde se po třiceti dnech utrácejí nechtěná zvířata! Když slyšíme názvy stanic, počty psů, běhá až mráz po zádech - vždyť to jsou koncentráky na smrt, železné dveře ze kterých se nikdo nedostane ven. Dokud ta zvířata nevyzvednou ruce dobrosrdečného člověka, budou tam plakat, prosit o život. A podívejte se co se děje ve světě. Chcete to i u nás? Chcete na Václaváku hromady žebrajících koček? Chcete smečky toulavých psů v parcích? Chcete útulky, ve kterých se krmí jednou za tři dny? Kde zvířata chcípají z nedostatku pohybu, na nemoce. Chcete nechat utratit všechna opuštěná zvířata? Ne! Tak začněte něco dělat! Víme, že většina z Vás již pomáhá seč síly stačí, většina z Vás má hromadu zvířat a děláte co můžete. Prosíme, povězte o tom i ostatním, kterým ještě nedochází že ani Toulavé Tlapky,ale ani jiné útulky to nedělají pro zábavu, neplní s svoje potřeby mít hromadu zvířat od popelnic, ale plníme tady zájmy všech. Celého státu, celého světa a všech lidí okolo. A hlavně zájmy zvířat!
Celkem upraveno 1×. Poslední úprava: martina dne 12.07. v 19:00. |
|
Zaslán uživatelem/kou: martina (IP)
Datum: 2010-07-12, 19:19
o fretky se nebojím. ty v útulcích končit nebudou. perfektně se hodí na pokusy. |
|
Zaslán uživatelem/kou: Rynn (IP)
Datum: 2010-07-13, 10:40
Kastrovat psy- blbej nápad. Pak si nikdo nebude moc vzít psa k jinejm psům... A zrovna TT a jejich kauzy... no nic... |
|
Zaslán uživatelem/kou: MajaZ (IP)
Datum: 2010-07-13, 10:50
ocujte psickari...mam doma nie psa ale vydru...chodime na Dunaj a vcera som psa mala prvy krat na volno....vosla do vody, poobzerala sa a nabrala kurz Gabcikovo a nedala sa odvolat. Ked bola cca 20 m od brehu prestalo mi byt veselo, pretoze som mala dojem, ze sa utopi. Po dlhom prehovarani sa sice vratila, ale aj napriek tomu sa do vody vrhala a mala tendencie preplavat vodnu nadrz, akurat ze bola priviazana, takze sa jej to nepodarilo. Myslite, ze vie odhadnut, kolko si moze dovolit plavat? Nerada by som skakala do vody a zachranovala. |
|
Datum: 2010-07-13, 10:56
Majo, já si nemyslím, že je pes schopen odhadnout svoje síly na co stačí a kam až doplave a jestli zvládne doplavat zpátky. |
|
Datum: 2010-07-13, 11:21
myslela som si...takze si idem kupit dlhsie voditko... |
|
Zaslán uživatelem/kou: Jolana (IP)
Datum: 2010-07-13, 19:15
Rynn, ja mám doma dve kastrované fenky a nepochopila som, prečo by nemohli ísť k iným psom. Práve preto, že sú kastrované, nemáme vôbec žiadne problémy s inými psami. Problém bol práve vtedy, keď sa hárali. To po mne skočil aj briard, lebo somk ich chránila.
Ja som za to, aby sa radšej kastrovali ako ich potom boli plné útulky. |
|
Zaslán uživatelem/kou: nereida (IP)
Datum: 2010-07-13, 20:08
Majo: jednou se stalo, že náš Ronny(německý boxer) plaval plaval....co se nestalo, začal se topit. Táta pro něj doplaval a vytáhl ho. Mimo to, jak se pejsek lekl, tak tátovi roztlhl kůži na hlavě, takže jsme jeli na pohotovost a pak domů s deseti stehy :o/ |
|
Datum: 2010-07-13, 22:50
Jolano, protože nekastrovaní psi málokdy přijmou do smečky kastrovanýho- nedokážou ho nikam zařadit, neni to pro ně ani pes, ani fena. U fen je to jiný, na druhou stranu je to takovej zásah, že bych to psovi/fence nechala udělat jenom z vážnejch zdravotních důvodů. Kastrovanejch fen si většina psů nevšímá, kastrovaní psi to maj horší. |
|
Zaslán uživatelem/kou: Žabka (IP)
Datum: 2010-07-13, 22:51
Jolana: Myslím, že Rynn nemá nic proti kastraci fen, proti kastrovaným fenám se nedá nic namítat, naopak je to žádoucí zvlášť u útulkových psů. Ale když vykastruješ psa - samce, tak je velice těžké začlenit ho do smečky, aniž by si z něj jiní psi nedělali neustále oběť svých pudů. A nejen to, mohou ho i napadat a podobně (zvlášť když si nenechá všechno líbit). Má špatný pach, a tak je divný. |
|
Datum: 2010-07-13, 23:12
Faktom ale je, že tie útulky sú plné a agresívny sú práve tí nekastrovaní. Je mi tých zvierat hrozne ľúto. Jednu týranú útulkáčku doma máme a bola odobratá práve takému majiteľovi, ktorý ich množil hlava nehlava a nechal zatvorených v jednej miestnosti. Naša Tara videla trávu prvý krát, keď mala pol roka. Doteraz je bojazlivá na niektoré veci a niektorých ľudí. Tiež máme útulkového kocúra a bolo tu aj niekoľko fretiek, ktorých sa majitelia zbavili, alebo Babulka, ktorú odobrali z jedného obchodu.
Preto som zástanca kastrácie, aby týchto utrápených zvierat bolo čo najmenej. |
|
Datum: 2010-07-14, 09:16
Jolano,u nás doma všechny kočky byly a jsou buď útulkový ne bo nalezený..teď zrovna už druhej den naháním za námi na poli malý kotě, který někdo evidentně vyhodil. Předevčírem jsem ho slyšela v noci od sousedky, takže jsme na ní v půl jedenáctý večer zvonili a lítali jsme s baterkama u ní po zahradě, kotě nám uteklo a v tý tmě se nedalo najít. Takže dneska odpo pokračování, snad ho odchytnu...
A všechny jsou a byly kastrovaný, i pes. Jenomže to některejm mozkům venkovskejm zabedněnejm těžko vysvětlíš - proč by měli dávat 500 za kastraci kočky, když koťata můžou buď utopit (nebo zaživa zahrabat, jako to udělala matka naší sousedky - já se to bohužel dozvěděla až po týdnu a od té doby jsem měla chuť když jsem jí potkala přetáhnout jí lopatou po hlavě) a nebo je někdě prostě pohodit. :-( |
|
Datum: 2010-07-14, 10:37
No, tiez nedokazem vysvetlit nasej susede (vek cca 70 rokov), ze by bolo dobre kastrovat macky a nie sa 3x do roka stazovat, ze co len bude s macencami robit...o jacani maciek pri ehm pod nasimi spalnovymi oknami sa vyjadrovat nebudem.
Jeden vrh macka odviedla k vedlajsej susede a nechala ich tam. Nasledne sme ich zasvrabene s chorymi ocami viezli do utulku. O dva dni sa suseda zacala stazovat, ze jej niekto pokradol macence. Na to som uz nemala komentar. Pocet maciek u nej sa momentalne rozmnozil na dve dospele a nespocitatelne maceniec. Suseda je uz druhy mesiac po operacii u dcery, tudiz macky ziju z toho, co si ulovia, pripadne co im nasype vnucka, ktora sa chodi starat o zahradu a dom. Ach jo. Kastrovat, kastrovat, kastrovat. |
|
Zaslán uživatelem/kou: Gazza (IP)
Datum: 2010-07-14, 15:43
No nemyslete si, že jen venku se najdou zabedněnci. Dneska ráno jsem při venčení svých dvou Jorkšírek potkala mladou paní také se dvěma Jorky, ale párek: pes a fena. Pes pořád dotíral a z paní vylezlo, že fena hárá. Když jsem jí viděla - asi tak 1,5 kila a rok a půl věku, prostě drobek. Z paní vylezlo, že by jí jednou chtěli dopřát štěňátka a za dva dny už to půjde - (fenka lítala navolno bez vodítka..), letos na jaře fenka potratila!! To znamená , že jí nechávají opětně znovu po 3 -4 měsících nakrýt, protože jí chtějí dopřát štěňátka!!!a nebudou přece hlídat psa. Když jsem paní řekla, že tak mladou fenu a ještě krátce po potratu nemá nechávat znovu nakrývat, ale počkat na další hárání, vrhla na mě pohled, jako: co se do toho pletu a že si mám nechat rady pro někoho jiného...no komu není shůry dáno ..chudák zvíře, bude každých půl roku rodit. |
|
Datum: 2010-07-14, 19:53
Majda máš pravdu, že sa ťažko vysvetluje, aby niekto dal zviera kastrovať, keď u nás po dedinách musia ľudí prosiť, aby priviedli svoje zviera aspoň na očkovanie k miestnemu úradu. A to za smiešny poplatok oproti tomu, čo platíme my v meste. Aj tak ich tam príde len minimum. Preto som sa bavila na tom, že u nás budú musieť mať čip všetky psy, mačky a fretky. Neviem si totiž predstaviť ako k tomu chcú niekoho prinúť, ako budú vonku tie zvieratá chytať a ako budú niekoho trestať, že zviera začipovať nedal, keď nevedia nikoho ani len odsúdiť za týranie zvierat.
Ale aj mojej dcére povedala jedna majiteľka fenky, že 2000 za kastráciu nedá, že tie mladé radšej utopí. |
|
Zaslán uživatelem/kou: Markéta (IP)
Datum: 2010-07-15, 00:49
Umlácení, utopení a jiné lahůdkové způsoby, jak docílit bezživotí mláďat, jsou bohužel úzus. Kastraci berou (nejen) burani z hlediska svého - zvíře by bylo doživotní sexuální mrzák, což by ho mrzelo a psychicky deptalo...UVĚDOMOVALO BY SI TO,
Takto uvažují i jinak celkem normální lidé.
Já si pak vždycky vzpomenu na své kočky, které opravdu celoživotně mrzelo a mrzí, že je v nejkrutějších mrazech nic nenutí lítat po venku a rvát se s kocourama a chodit domů s ušima jak třásně, popř. je nic nenutí se nechávat otěhotnět, dále pak je zaručeně mrzí, že nemůžou mít děti - ideálně 2x ročně, které jim hned po porodu či o málo později milovaný páníček sebere a často ubije před očima atd.atd.
Ale ono je bohužel moc zvířat i v čistokrevných chovech - u nás je to právě důvod, proč si nikdy nic dobrovolně nepořizujeme - každý toulavý chudák nás potřebuje víc než kdejaká peršanka či zlatý retrívr s papírama... :o( |
|
Datum: 2010-07-15, 00:54
No já mám něco i proti kastrovanejm fenám, když je to preventivně a ne ze zdravotních důvodů. To, co to s tim psem/fenou udělá je docela zásadní, je to obrovskej zásah, měli jsme kastrovanou fenku a už nikdy, pokud to nebude životně důležitý, stejně, jako to bylo u týhle. Pokud někdo chce znát detailnějc důvody, napíšu do SZ.
Nic proti kastrovanejm kočkám a fretkám, kde to tomu zvířeti prospěje. Ale pokud si někdo pořídí fenu, musí s timhle počítat a měl by to umět ohlídat, takovej problém to neni. ZNám lidi, co maj pohromadě psa i fenku a hárání zvládaj, pokud maj doma víc než jednu místnost. Tak nevidim důvod, proč by někdo měl dělat něco takovýho "pro jistotu"... |
|
Datum: 2010-07-15, 01:01
Markéta napsal/a:
-------------------------------------------------------
> Umlácení, utopení a jiné lahůdkové způsoby, jak
> docílit bezživotí mláďat, jsou bohužel úzus.
> Kastraci berou (nejen) burani z hlediska svého -
> zvíře by bylo doživotní sexuální mrzák, což by ho
> mrzelo a psychicky deptalo...UVĚDOMOVALO BY SI
> TO,
>
> Takto uvažují i jinak celkem normální lidé.
>
> Já si pak vždycky vzpomenu na své kočky, které
> opravdu celoživotně mrzelo a mrzí, že je v
> nejkrutějších mrazech nic nenutí lítat po venku a
> rvát se s kocourama a chodit domů s ušima jak
> třásně, popř. je nic nenutí se nechávat otěhotnět,
> dále pak je zaručeně mrzí, že nemůžou mít děti -
> ideálně 2x ročně, které jim hned po porodu či o
> málo později milovaný páníček sebere a často ubije
> před očima atd.atd.
>
> Ale ono je bohužel moc zvířat i v čistokrevných
> chovech - u nás je to právě důvod, proč si nikdy
> nic dobrovolně nepořizujeme - každý toulavý chudák
> nás potřebuje víc než kdejaká peršanka či zlatý
> retrívr s papírama... :o(
Markéto, jenže u psů je tohle fakt něco trochu jinýho. Lidi tim dneska řešej všechno. Jenže psi se vážně berou navzájem trochu jinak, než se berou fretky... třeba...
Třeba teď se Toulavý tlapky "snažily" udat psy, různý seveřany. Jenže je nechali vykastrovat. No a z toho důvodů si je plno lidí, co je chtělo, vzít nemohlo, protože jejich současná smečka by je prostě nepřijala. Fretky se spíš přijmou kastrovaný, kočky asi taky. Pro psy jsou kastrovaní psi/feny mrzáci, co nikam nezapadaj, nevěděj, kam s nima, podle toho se k nim i chovaj. |
|
Datum: 2010-07-15, 01:07
Rynn - to já chápu, ale tím hůř.
Nicméně ne vždy jde pes do smečky a v naší rodině se vyskytli psi-kastráti dva (kříženci) a žádné problémy nebyly (vyjma toho, že je našich Ferdinand tak obézní, že by ho měla odvézt sociálka :o)) - naopak, přestal být agresívní, přestal být neustále strašně neklidný až přeplašený, přešla ho neuróza a útěkářství, s ostatními psy se nehádá, má jen pár neoblíbených. On nemá rád je, nikoli naopak.
Ale uznávám, že mezi smečkovými psy to může být věc jiná... |
|
Datum: 2010-07-15, 01:15
Jenže už ve chvíli, kdy máš psa, kterýho prostě jenom bereš do parku, tak to může bejt na škodu... Jenže to chce si to zjistit prostě víc do hloubky, já to taky nějak nebrala, dokud se ze mě nestala vyloženě pejskařka :) ale prostě si stojim za tim, že když má někdo fenu, má ji uhlídat. Žádný kecy o tom, že to nejde, případně že "fena má mít aspoň jednou za život štěňata". Celkově by se měly dost zredukovat chovy, plný útulky kříženců a bezpapíráků atd atd... a zavíst "řidičáky" jako ve Vídni, akorát na všechny psy bez rozdílu. Bylo by to všechno jednodušší. |
|
Datum: 2010-07-15, 06:50
Rynn, ja ti samozrejme neberiem názor, že psy a fenky sa kastrovať nemajú a majú sa ustrážiť. Je mi jasné, že ty svoje kastrovať nenecháš. Ale ja mám názor presne opačný a keď zviera nechcem množiť, tak podľa mňa je to najlepšie riešenie. Naše fenky sú ešte mladé, takže neviem aké im to prinesie zdravotné problémy, ale veterinári majú názor, že je to prevencia závažných problémov v budúcnosti. Chovanie sa im nezmenilo vôbec a ani nepriberajú. Keby boli všetci chovatelia zodpovední ako ty, tak by bolo všetko v poriadku, ale začínam mať pocit, že tých zodpovedných je menej.Takže toto je vec každého z nás a našeho presvedčenia. Bolo by to na dlhú diskusiu a aj tak by sme si asi trvali na svojom. Ale aspoň ani jedna z nás "nevyrába" nechcené štenetá, mačky....:D |
|
Datum: 2010-07-15, 07:58
Jolano, kdy jsi je nechala kastrovat? My měly feňuli, ze který se po kastraci stala fenka bez zájmu o většinu věcí, lehce nerudná. Znám i jiný, to je jasný, ale... jakejm problémům tim předejdeš? Prostě kastrace u psů jinak než z aktuálních zdravotních důvodů mi prostě přijde jako mrzačení. Stejně jako třeba u fretek odstranění pachovejch žláz... prostě než aby se člověk s něčim smířil a psa ohlídal/fretce po prdnutí umyl zadek a vyvětral, radši to řeší operativně...
Jolano, pošlu ti SZ s odkazem na stránky a konkrétně vlákno o kastraci u psů, když se bude chtít, pročti si to, je to zajímavý a jsou tam různý názory... |
|
Datum: 2010-07-15, 20:15
Obe naše fenky mali po prvom háraní, takže mali niečo cez jeden rok. Tara behá agility, chudá je ako chrt a zaujíma sa o všetko. Gina je prerastený Japan chin a ignorovala nás aj pred tým. Je to veľmi tvrdohlavá povaha, ale taká bola vždy. Keď sa jej chce blbnúť, tak je presne ako gremlins z hororu aj sa na nich podobá. Povahovo sa zatial vôbec nezmenili ale majú len 2,5 roka, takže ešte uvidíme. Kastrované fenky nedostanú rakovinu vaječníkov a maternice a predchádza sa aj rakovine mliečnych žliaz. Odporúčali nám to aj viacerí veterinári.Ja už mám celkom dosť prečítaných fór a článkov pre a proti.
Ďakujem, už som správu dostala!
Celkem upraveno 1×. Poslední úprava: Jolana dne 15.07. v 20:18. |
|
Datum: 2010-07-15, 20:59
Jolano, jenže preventivně kastrovat, aby nedostala zánět dělohy.... to je jak kdyby sis nechala preventivně vytrhat všechny zuby, aby se ti neudělaly kazy, případně kdyby sis nechala rovnou uříznout oběd prsa- abys nedostala rakovinu... U těch psů to neni zas tak hrozně častý a nemaj takový problémy, jako třeba fretky, že... může ti umřít na úplně jinou rakovinu, prostě mi to přijde zbytečnej zásah.
Je super, že jsou feňule v pohodě a povaha se nezměnila, my zrovna tohle štěstí neměli. V každym případě, pokud si trochu počteš, budu ráda :) diskuze je to zajímavá.
A jinak... jsou vetové a vetové. Dyť to známe od fretek, kdy klidně doporučej odstranění pachovejch žláz, že... a hlavně, je to pro ně docela dobrej výdělek... |
|
Zaslán uživatelem/kou: Lee (IP)
Datum: 2010-07-15, 23:34
Nebudu doporucovat u fretky "preventivni" odstranovani pachovych zlaz. Fakt ne. I kdyz teda asi prijdu o znacnou cast penez:-(
Ale BUDU doporucovat VCASNOU KASTRACI u fen neurcenych do chovu. Jedna se o naprosto jednoznacnou eliminaci rizika vzniku pyometry (IMHO zasadni plus, nikoliv nejzasadnejsi), ale pri casne kastraci (cca max. 3.-4. harani) prevenci vzniku nadoru mlecne zlazy (z meho hlediska duvod velmi podstatny). Neoplazie mlecne zlazy jsou u fen bohuzel velmi casty problem, v cca 60% procentech maligni, nejcastejsi metastazy do plic.
Literaturu taky na pozadani dodam.
Jsou veterinari a veterinari.
A taky jsou majitele a majitele. |
|
Datum: 2010-07-15, 23:56
Myslím, že každá z nás tu má bohaté zkušenosti se zvěří, každá ví, že veškeré zásahy a ovlivňování života záleží na zkušenostech, selském rozumu, vzdělání a hlavně na tom kterém zvířeti.
Kastraci nepovažuju za zmrzačení u žádného zvířete, pokud to přímo neovlivní kvalitu jeho fyzičky a psychičky (viz třeba ti seveřani).
Ba naopak - nikdy jsem se nesetkala s jakkoli nešťastným kastrátem, všichni vedli či vedou podstatně spokojenější život (a to pomíjím, že kastrace život prodlužuje - i u lidí ;o)))
Já zas bohužel viděla, co dělá příroda s fenkami (konkrétně novofudlanďáka a bernského salašnického), kterým nebylo umožněno mít štěňata... díky jejich příkladu jsem pochopila, jak velké problémy může mít tchořice-fretice...
Kastrované psy znám jen ty, kterým vše ufikli ze zdravotních důvodů, ale taky spokojenost a zatím dlouhověkost.... |
|
Litujeme, ale pouze registrovaní uživatelé mohou zasílat příspěvky.
|